Brytere fra Kristiansand Atletklubb som var forløperen for AK 28. Bak fra venstre: K. Haugland, J. Jacobsen; V. Vestin. H. Hansen, A. Fredriksen, K. Johansen, G. Endresen og T. Syversen. Foran: G. Bertelsen, T. Kristiansen, T. Kittelsen, M. Horrisland, R. Nilsen og Tønnes Hjemdahl. Han var en av stifterne i AK 28


AK 28 var i årene før krigen først og fremst en bryteklubb. Terrengløp, friidrett og orientering stod også på programmet, men det var bryterne som grunnla og dominerte klubben i årene før krigen. Det var også bryterne som plasserte klubben på det norske idrettskartet.


Sparta het Sørlandets første bryteklubb, men i 1928 ble Sparta nedlagt og AK 28 overtok. Den gang het det først og fremst Atletklubben. Det var først etter noen år at det mer folkelig AK 28 overtok som navn på klubben.


Det var unge gutter som startet AK 28. De var breddfulle av pågangsmot og tiltakslyst. Penger var det verre med, men det stanset ikke de driftige grunnleggerne av klubben. Rett etter stiftelsen arrangerte de nasjonale og internasjonale brytestevner. Sterke navn og gode resultater kom, men publikum uteble fra stevnene. Dermed kom det heller ingen penger inn i klubbkassa.


Styret klarte likevel å skrape sammen nok midler til å holde klubben i gang og utvikle et spennende brytemiljø. Klubben hadde brytere i alle vektklasser, og det var jevn kvalitet på de aktive medlemmene. I nasjonale mesterskap tok det ikke lang tid før bryterne fra AK 28 markerte seg.


Karl Karlsen var AK 28s første medlem som tok medalje i et norsk mesterskap. I 1932 klarte han sølvmedalje, og skrev seg med det for alltid inn i klubbens historie.


Brødrene Finn, Tønnes og Ole Hjemdahl var sentrale medlemmer i klubben i årene før og rett etter krigen. Finn ble klubbens første norgesmester i bryting da han i 1937 vant juniorklassen. I samme mesterskap tok broren Ole sølv mens Hans Syvertsen tok bronse. Tre medaljer til klubben i ett og samme mesterskap.


I 1939 var Ole Hjemdahl rykket opp i seniorklassen og tok sølvmedaljen.


Etter krigen kom klubben raskt i gang igjen med brytingen og i 1950 fikk klubben en ny norgesmester. Birger Bye ble norsk mester, mens Wikøren tok bronsemedalje i sin klasse.


artikkelen fortsetter under bildet

Brytestevnet i Bertes ble en stor suksess og AK 28 fikk skryt fra alle hold for arrangementet


AK 28 har lange tradisjoner i å arrangere stevner og turneringer. I dag står klubben bak en av Norges mest populære håndballturneringer i alders- bestemte klasser. I klubbens første 25 år arrangerte AK 28 tre norske seniormesterskap og to juniormesterskap, og fikk strålende kritikker for samtlige.


AK 28 stod også bak Friluftsstevnet i Bertesbukta. Her ble det konkurrert i en rekke grener og stevnet trakk store mengder av både deltakere og tilskuere. «Det mest originale stevnet som er arrangert i Norge», var karakteristikken som arrangementet fikk.


Orienteringsstevnene til klubben trakk alltid mange folk, men like etter krigen forsvant den grenen ut av klubben.


Håndballen kom på programmet rett etter krigen. Herrelaget markerte seg tidlig både på lokalt og nasjonalt plan, mens damelaget forsvant igjen etter noen få år.