Sølvlaget fra 1976

Bak:Trine Rosander, Anne Grethe Eikaas, Karin Stray og Bent K. Hansen

Midt: Inger Olsen, Torunn Kvifte, Tone Nor og Janne Slettjord

Foran: Berit Stray, Mette Halvorsen, Tove Halvorsen og Haldis Nilsen

 

AK 28s damejuniorlag reiste til NM sluttspillet på Raufoss i 1976 med heller små forhåpninger. Avisene skrev i sin forhåndsomtale at KIF hadde gode sjanser til å hevde seg i toppen. AK 28 ble levnet små muligheter. At AK-jentene havnet i samme pulje som en av favorittene, Nordstrand, gjorde bare utgangspunktet enda vanskeligere.


Men, Bent Kold Hansen (som var vikar for Terje Kaalaas) og jentene hans lot seg på ingen måte skremme. Laget åpnet turneringen med en sensasjonell to måls-seier over Nordstrand. Oslo- laget med flere juniorlandslagspillere ble overrumplet og måtte sette sin lit til at den andre motstanderen i pulja kunne gjøre jobben for dem. Men, det var fånyttes, AK-jentene beviste at seieren over Nordstrand ikke var tilfeldig. Eidsberg klarte ikke å stå imot, og nok en gang kunne AK 28 gå av banen etter en seier. Dermed var mye snudd opp ned. Nordstrand og KIF var utslått i puljen. Tilbake i semifinalen stod KSH 73, Fjellhammer, Oppegård og AK 28.


De røde og hvite trakk Fjellhammer i semifinalen, og skulle nok en gang møte et antatt sterkere lag. Men, dette AK-laget hadde en guts og lagånd som heller ikke Fjellhammer kunne klare å stå i mot. Seieren lød til slutt på 11-9.


Søndagens finale mot KSH 73 viste at jentene var gode, men ikke gode nok til å bli norgesmestere. Totenlaget trakk det lengste strået og vant til slutt 10-6.


AK 28s lag hadde ingen navn som var kjent utenfor kretsen før mesterskapet. De gode prestasjonene førte til at Inger Merete Olsen og Tone Nor spilte seg inn i juniorlandslagsammenheng. Inger Merete er nok et av de største talentene på damesiden i Vest- Agders historie. Hun spilte senere for Stabæk i eliteserien, og fikk med seg en del landskamper i aldersbestemte klasser. I dette mesterskapet var Inger tre år yngre enn sine med og motspillere. Men, allikevel måtte motstanderne ty til frimerke for å stoppe henne.


Et lag som ingen hadde regnet med blant de beste, hadde gått til finale i NM for J 18. Det er faktisk ingen sørlandslag som har klart å gjenta denne bedriften på de 27 årene som er gått siden den gang. Bent Kold Hansen var trener for mange gode lag i klubben. Og det var nok litt overraskende, også for han, at det var nettopp disse jentene som i 1976 skulle komme til å levere klubbens beste prestasjon i et norgesmesterskap gjennom tidende.