Bent Kold Hansen med ett av lagene han var lagleder for. Bent står bak, helt til venstre. 

Bilde bildetekst

 

Helge «Rocky» Bjorvand har aldri vært typen som «cruiser inn anonymt midt i hovedfeltet». Om Helge har vært involvert i et prosjekt, eller bare vært til stede, så har han som regel blitt lagt merke til og satt spor etter seg.

 

Slik var det også i 1970 da Helge som 13 åring debuterte for AK 28s smågutte B-lag i AK turneringa. Kampen ga en overraskende 3 –2 seier over Bækkelaget. På AK-benken satt kun to personer: Bent Kold Hansen og debutanten Helge Bjorvand. Helge hadde bare vært på et par treninger og tydeligvis uten å imponere Bent. For selv om han var eneste innbytter så kom han aldri på banen.


Men Helge ga allikevel alt for laget. Iført ei litt slitt AK drakt, fargerikt pannebånd, langt hår og tigerfargede badebukser kjøpt på Esso, var han i høyeste grad med på å sette sitt preg på kampen.  Overentusiastisk fra innbytterplass viste han v-tegnet og ropte yeaah, yehaa, peace, peace, blues, blues, blues og hoppet opp og ned hver gang laget hans scoret eller gjorde gode prestasjoner.


Helge var helt klart en kontrast til den andre personen på benken. Bent Kold Hansen stod som regel rolig og kontrollert med armene i kors, iført dressbukse, jakke og sorte sko.


Bent var i en femten-årsperiode trener og lagleder for mange gode årganger i AK 28, og var i denne perioden involvert i det meste i klubben. Men, selv om AK 28 produserte gode lag og spillere på løpende bånd, så vil det nok være en stor overdrivelse å si at klubben bar preg av å være strukturert og velorganisert.

Helge Bjorvand (bak til høyre) med ett av de aldersbestemte lagene han trente med stor suksess

 

Den gang i 1970 hadde vel ingen trodd at det var denne unge villmannen i «putt en tiger på tanken-bade- bukser» som etter Bent-perioden i AK 28 skulle planlegge og lede klubbens junioravdeling frem til et høyt organisasjonsmessig nivå.


Helge har aldri vært et stort talent med ball. Men han har et kjempetalent når det gjelder å skape lag. Helge skaper entusiasme og vi-følelse og er alltid i front og viser vei.


Bjorvands første verk i klubben var å stifte og lede AK 28 supporterklubb. Den var meget oppegående og slagkraftig helt til Helge reiste i militæret.


Tilbake i byen etter endt militærtjeneste ble Helge oppmann for herre A-laget. Han var ikke god nok til en plass på laget, men alle ønsket å ha ham i miljøet.


Ingen trodde at han skulle klare  å arbeide seg til en plass på 2 divisjonslaget, bortsett fra Rocky selv.

Helge klarte til slutt å tilegne seg en velfortjent plass på A-laget. Her er han som nummer tre fra høyre

 


Han jobbet bevisst og målrettet i flere år og klarte til slutt å tilegne seg en fast plass på A-laget. På disse årene lærte Helge mye fra forskjellige trenere og medspillere. Den  ambisiøse gutten satte disse kunnskapene i system sammen med egne tanker og ideer, og prøvde dem ut i praksis ved å starte som trener for aldersbestemte lag, og suksessen uteble ikke.


Han fikk frem et par årganger som er av de beste juniorlagene i AKs historie.


Den jobben som har hatt størst betydning for klubben som helhet er utvilsomt den organisasjonsmodellen og de tankene bak måten å drive en junioravdeling på som han brakte til virkelighet i sine år som juniorformann.


Nå har han tatt med seg sitt oranisasjonstalent og AK-hjerte og flyttet til Evje og er derfor ikke like involvert i klubben lenger.


Helge Bjorvand er mannen som satte standarden. Han videreførte arbeidet til Bent på sin måte, gjennom systematikk og hard jobbing. Dagens gode juniorarbeid i AK 28 følger i grunnprinsippene samme spor som de Helge plantet og gikk opp for 10 –15 år siden.


Så husk dette: Hvis du ser en litt gal ung håndballspiller i sorte og gule badebukser full av energi og entusiasme som kanskje viser v-tegn, hopper opp og ned, roper, skyggebokser eller foretar seg uvanlige og merkelige ting, så ta denne personen på alvor.


Vedkommende har store energimengder som kan komme hundrevis av andre mennesker til gode på et senere tidspunkt. -Det vet vi i AK 28 alt om, vi har nemlig sett det før.


(artikkelen er skrevet i 2003)


Helge engasjerte seg i Otra straks han hadde bosatt seg på Evje. I 2010 skrev Fædrelandsvennen dette om Helges innsats i Otra.


I dag (februar 2017) er Helge tilbake i AK 28, og er selvfølgelig engasjert som trener.