AK 28 dro til norgesmesterskapet for juniorer på Bygdøhus i 1959 med bange anelser. Bortsett fra Stein Abrahamsen var samtlige guttespillere (16 år). Mesterskapet skulle spilles innendørs. Det var uvante omgivelser i forhold til koksgrus på stadion.


Kristiansandsgutta hadde kun 30 minutter trening bak seg på tregulvet i Ekserserhuset før avreise. Dette kunne bli som «Bambi på isen», var det flere som fryktet.

Kjell Kristiansen

 


Laget virket imidlertid fryktinngydende i ettertid, vel og merke om det hadde dreiet seg om fotball. For av gjengen som reiste innover var det mange som senere utelukkende er blitt husket som fotballspillere: Harald Båsland, lagkaptein og midtbanestrateg i Start, Kjell Kristiansen, midtbanespiller med fryktet venstrebein i Start som også fikk med seg en ungdomslandskamp, Olaf Kiland knallhard centerback hos de gule og svarte samt Oddleif Mollestad, driblefant på Vigørs venstreving.


Stein var den store


Uten forkleinelse for noen av de øvrige så var det nok bare Stein Abrahamsen som senere endret etternavn til Dørdal som i ettertid ble husket blant de store håndballnavn på Sørlandet.


– Jeg husker ikke noe fra mesterskapet, småler Roar Andreassen som spilte på laget sammen med tvillingbroren Stein. AK-gutten gjennom mange år hadde glemt at laget klarte bronsemedalje. Den eneste NM-medaljen i klubbens historie for 44 år siden, samme år som Ingemar Johansson ble verdensmester i tungvektsboksing, Anne Marie Rasmussen giftet seg med milliardæren Stephen Rockefeller i Søgne kirke og Kristiansand fikk sitt første vinmonopol.


AK 28 slo Elverum 12-8, Grefsen 9-8 og Sturla 17-2 i innledningspuljen. Våre gutter var slitne etter tre hard kamper og fikk regelrett rundjuling i semifinalen mot Nordstrand (3-17). Men de reiste seg mesterlig i bronsekampen mot trønderske Rapp og vant 8-7.

Magne Sødal

 

En debutant


Stein Abrahamsen imponerte spesielt og ble tatt ut til prøvekamp til juniorlandslaget mot Sverige. Da landskampen skulle spilles var imidlertid Abrahamsen blitt for gammel.


Det spørs om AK 28 noensinne har hatt et mer suverent guttelag. Gjengen ble sørlandsmester etter å ha slått Grane 20-0. På det laget presenterte også en 15-åring seg for første gang – Magne Sødal.