Johnny Hansen sender avgårde et nytt skudd og ballen går i mål som vanlig

 

Uten forkleinelse for noen andre håndballspillere i hele landsdelen: Ingen har scoret mer mål enn Johnny Hansen fra Sodefjed i Randesund.


Hører du noen nevne etternavnet Kold Hansen, ja, da forbinder du nettopp det med håndball, enten i AK 28 eller KIF. For pappa Bent var i mange år «Mr. AK 28» himself, mens bror av Bent, Viggo, i noen år var trener i KIF og Randesund IL.


Og Johnnys merittliste er godt lesestoff. Han kastet sin første ball i 1965 da han var keeper på rødtrøyenes pikelag! På småguttelaget kom han med to år senere.


AK 28 hadde gode lag på den tida. Laget i 56-57 års- klassen tapte kun èn eneste kamp i Norge fra de var lilleputt til de ble juniorspillere. I 1974 ble laget uoffisielle Norgesmestere i 18- årsklassen, og Johnny var en av frontfigurene.


Johnny debuterte på A-laget i 1973, og spilte faktisk sine siste kamper på A- laget i 2003. Til tross for at han egentlig ga seg med A- lags håndball i 1992.


Et meget spesielt og flott 30- årsjubileum i en sesong hvor klubben kan feire 75- årsdag.


Gjestevisitt i KIF


Johnny har opplevd fire opprykk til og tre nedrykk fra nest øverste divisjon med AK 28. Han spilte også eliteseriehåndball for KIF i 1982 – etter ti måneder gikk han litt lei. Ikke rart kanskje, å plassere landsdelens mestscorende langskytter og håndballspiller på vingen, var i følge mange håndballkjennere ikke det lureste trekket fra KIF. At han bare fikk spille de siste fem minuttene i flere kamper, hjalp heller ikke på spillegleden.


En erfaring rikere, sjølsagt og i AK 28 jublet man for å ha venstrebacken på plass igjen. Det skjedde midt i sesongen, og i de ti resterende kampene AK 28 hadde igjen det året, scoret han like godt 124 mål. I èn av kampene blåste han inn 18 scoringer! Men det blir bare for blåbær å regne når man videre kan lese at han scoret utrolige 187 mål på 18 kamper, – en større prestasjon i og med så mange kamper – og ikke minst, så mange innpåslitne frimerker.


Syv-åtte ganger var han toppscorer – enten i nest eller den tredje øverste divisjonen. Statistikk fra Håndballforbundet for fem år siden viste at Johnny er en av de fem mestscorende spillere gjennom alle tider i Norge. I løpet av de 30 årene som senior spiller for AK 28 rundt i mange av landets idrettshaller har han heller aldri gått av banen uten nettkjenning. Og – han spiller ennå. På  B-laget. Etter forrige helg stod det i kamprapporten i Fædrelandsvennen: Johnny Hansen – kampens toppscorer med 10 blemmer!

Johnny sender ballen forbi forsvaret og i mål. En kjent situasjon

 

Johnny kommer fra en blomsterfamilie. Om det har blomstret for ham som spiller, har det også blomstret som leder og trener. Sammen med Per Reidar Aabel styrer han junioravdelingen i moderklubben, samt at han sitter i styret. Han har vært trener kontinuerlig fra 1976 til 1996. Johnny ble æresmedlem i 1998. Han ble trent av sin far i sine første håndballår. Den gang herjet også mamma Britta Hansen på klubbens damelag. Hun var klart en av de beste spillerne i hele landsdelen.


Og trenerjobben har gått i arv. Sjøl har Johnny tidligere trent sine to døtre Eva og Vibeke. Den yngste datteren, Mari, vokter i dag målet for AK 28s piker 11-lag.


– Ærlig talt, Johnny. Hvor mange mål har du på samvittigheten i seniorsammenheng?

– Har`ke peiling. Men tar jeg er råsjans så må det vel være rundt 5000, tror jeg, sier Johnny, før han raser av gårde. Det er klart for ny kamp med B-laget, og jeg kan love dere èn ting; Les Fædrelandsvennen hver tirsdag. Da ser du på «Håndballrunden», og finner garantert et navn høyt på scoringslista, 47 år gamle Johnny Hansen.


(artikkelen ble skrevet i 2003)

Johnny og barnebarnet Benjamin Øygarden

Men karrieren var ikke over

 

De fleste trodde nok at håndballkarrieren var over for Johnny da artikkelen ble skrevet, men den gang ei.  60 år gamle johnny spiller forsatt på herrelaget til AK 28 og nå sammen med barnebarnet Benjamin Øygarden i 4. divisjon.


To ganger har blitt norsk mester i veteranklassen.  Først med AK 28 i 2006 +50 klassen, og nå i år med Runar i +55.  Johnny var på utlån. til Sandefjordsklubben, og Runar visste hva de gjorde når de  lånte Johnny.


I finalen vant Runar 9-5.  Den gamle storskytteren i KIF Steinar Birgisson scoret tre og en scoret 1 mål.  Gjett hvem som scoret de fem siste: Johnny selvfølgelig.


Rett og slett fabelaktig.


Hvor mange mål han nå har scoret, skal vi ikke tippe på, men 60-åringen har neppe scoret sitt siste


(Skrevet i januar 2017)