Omar Birkeland

Dersom vår landsdel hadde hatt sin utgave av Egebergs Ærespris for imponerende innsats i to forskjellige idretter, ville Omar Birkeland vært en selvskreven kandidat.


Den spreke 89-åringen har spilt semifinale for AK 28 i NM-håndball og vært på matta for AK 28 i semifinalen i lagbryting. For å spe på litt ekstra på hans imponerende allsidighet, spilte Omar Birkeland semifinale for Vigør i fotball mot Mjøndalen i 1938.


Høydepunktet i AK 28s håndballhistorie fant sted i Larvik året etter andre verdenskrig. Kristiansanderne møtte Mjøndalen på nøytral bane. Hundrevis av kristiansandere hadde tatt turen, og etter avisreferatet var de storlig fornøyd i en kamp de aldri vil glemme.


– Vi tapte 0-2, sier Birkeland. Med seg på laget hadde han blant annet Olav Breivold mellom stengene, Karl Øslebø, Ivar Bøe (senere storspiller i Start), Ole Hjemdal, Håkon Tveit (B-landskamp i fotball), Ragnvald Massen og Bjarne Eikeland.


Seks kamper


Omar Birkeland forteller at AK 28 hadde seks kamper på vei mot semifinalen (3-3 mot Tønsbergkameratene, vant omkampen 3-1, 2-0 mot Ålgård, 1-0 mot Larvik Turn, 3-2 mot Frigg og 1-0 mot Vålerengen)


– Kampen mot Frigg ble spilt hjemme. Det var stuvfullt hus på Idrettsplassen (Møllevannsveien). Publikum stod helt inntil banen, sier 89-åringen og legger til at idrettsinteressen var enorm i 1946. Publikum var sultefôret på sport etter fem lange krigsår.


På den tiden var det ikke snakk om å spesialisere seg i en idrett. Guttene var med i det som fantes, men Omar Birkeland må medgi at det nok var fotballen som var hans hovedidrett, og dermed blir nok semifinalen mot Mjøndalen i fotballcupen det største. Det var en sensasjon at Vigør kom så langt i cuprundene.


Men det ble aldri noen NM-finale på pappaen til Sven Otto Birkeland som ble seriemester for Start i 1978 og som var landsdelens fotballstjerne i sin tid.


NM-finale er det heller aldri blitt på noe lag i AK 28. Men to NM-semifinaler for Omar Birkeland for AK 28 gjør 89-åringen absolutt til en av klubbens største profiler gjennom 75 år.


(Artikkelen ble skrevet i 2003)