En detaljert årsrapport fra 1956 inneholder blant annet en navneliste over alle som spilte for AK 28 det året  

Oddvar Møllberg

 

1956 er et typisk år for håndballen i AK 28 de første ti-årene. Det er verd å huske på at håndballen da var en utendørsidrett. Hjemmebanen var fotballbanen på Kristiansand stadion. Aktiviteten var beskjeden målt mot dagens situasjon. Klubbens daværende sekretær, Oddvar Møllberg, har etterlatt seg en detaljert rapport om tingenes tilstand i 1956. Det gir oss en mulighet til å se litt nærmere på det som skjedde det året.
Årets høydepunkt var det herrelaget som stod for, da de kom til semifinalen i NM hvor de tapte 13-16 mot Støa etter ekstra omganger. En flott prestasjon, men for å sette den i perspektiv, tar vi med alle lagets NM-kamper det året:

  • runde wo
  • runde Ak 28 – BIL 18-7
  • runde wo
  • runde AK 28 – Notodden 12-7
  • semifinale AK 28 – Støa  13-16 eeo


Dette forteller oss at det var fortsatt få lag med i håndball-NM, og aktiviteten var relativt beskjeden. Tredje NM-kamp var semifinalen. Veien er atskillig lenger i dag.


AK 28 hadde 1 herrelag, 1 damelag, 1 guttelag og 1 pikelag i 1956. Totalt spilte de 68 kamper (inklusiv treningskamper) i løpet av året.  Herrelaget spilte 8 kamper i kretsserien og vant alle kampene. Laget deltok i 4 turneringer og vant 2 av dem. I den tredje tapte de i finalen.  Totalt på 4 turneringer spilte laget 10 kamper.


Totalt spilte herrelaget 26 kamper og vant 21 av dem.


Damelaget spilte 18 kamper totalt. I kretsserien ble det 10 kamper og  4 seire. Fjerdeplass i kretsserien. Damelaget deltok ikke i NM, men stilte i 3 turneringer. De kom til finalen i en av dem.


Totalt spilte damelaget 18 kamper og vant 8 av dem.


Guttelaget spilte 8 kamper i serien og vant 7 av dem. Det holdt til kretsmesterskap. Laget stilte opp i en turnering som de vant. Totalt spilte laget 15 kamper og vant 11 av dem.


Pikelaget spilte også 8 kamper i serien, men vant bare 1.  Totalt spilte laget 9 kamper.


68 kamper totalt for alle AK-lagene i 1956. 28 av kampene ble spilt på Kristiansand stadion som var hjemmebanen.  40 ble spilt på bortebane. I totaltallene for alle lagene er også treningskamper medregnet.


58 spillere representerte AK 28 dette året. I protokollen er det full navneliste over spillerne.  På herrelaget finner vi kjente navn som Einar Svendsen, Bjarne Lingås, Brynjulf Engebretsen, Gerhard Skauge senior, Bent Kold Hansen, Arne Jensen og Øyvind Nordkvist. På guttelaget spilte Stein Abrahamsen (senere Dørdal), Roald  Skaaland, Kjell Kristiansen, Torbjørn Abrahamsen og Herman Knutsen.