Magne Sødal (59) nummer to fra høyre foran, fikk aldri spille med det norske flagget på brystet. Likevel tar vi sjansen på å kåre han til Sørlandets beste håndballspiller gjennom alle tider.

Erik Bugge Nilsen

Magne Sødal (th) på Vest-Agder Håndballkrets jubileumsfest sammen med Sissel Åsmundsen, Kjell Båsland og Torhild Vevling Sunde


Ingen tvil, Magne Sødal  var forut for sin tid, sier Erik Bugge Nilsen, en av AK 28s gutter med mest fartstid

Jeg påstår han innførte innspill til strek slik vi i dag kan se det. Som linjespiller var det en glede og et mareritt å spille med Magne som bakspiller. Det kom de mest finurlige og overraskende innspill til strek. Det var finesser ingen her nede eller for den saks skyld andre steder hadde sett før, forteller Bugge Nilsen.


Magne Sødal, med never som vaffeljern, hadde også et tungt skudd. Det ble hevdet at når han bommet på målet på grusbanen på stadion, stoppet ikke ballen før den lå borte ved Kongsgård Garveri.

Magne Sødal hadde en stor spenst og skuddstyrke

 

Sørlandet var ingen håndballmetropol, men etter hvert gikk ryktene om denne hardtskytende ballbegavelsen helt inn til Oslo, og Magne ble tatt ut til prøvekamp på landslaget. Det var Norge med Magne Sødal på laget mot Nordstrand:


Det var veldig inspirerende å spille sammen med Kjell Svestad & Co. Men det gikk noen minutter før jeg fant meg til rette. Men alt i alt er jeg ganske fornøyd med min egen innsats, sa Magne Sødal til Fædrelandsvennen den gang. AK-gutten merket først og fremst forskjellen i tempoet og de knallharde tacklingene:


De var både lovlige og ulovlige. Jeg fikk omgående beskjed om ikke å legge noe mellom. Hadde jeg spilt hjemme i Idrettshallen, er jeg redd jeg hadde fått mange minutter på benken, sa Magne som mente han laget fem eller seks mål. Han fikk beskjed om å holde seg klar til nye landskampsamlinger. Men noe landslag ble det ikke.


Magne Sødal dro i 1966 til Nordstrand. Større spiller har ikke Sørlandet hatt. Tore B. Johannessen, Jan Marcussen, Frank Egeland og senere store navn får ha oss unnskyldt.


Artikkelen er skrevet i 2003